• De Chinese president Xi Jinping heeft een status gekregen die in het verleden slechts toebedeeld is geweest aan twee voorgangers: Mao Zedong en Deng Xiaoping.
  • Hiermee is Xi vrijwel verzekerd van een derde ambtstermijn als president.
  • Dat kans is groot dat China vasthoudt aan de huidige assertieve en confrontationele koers met het Westen.
  • Lees ook: De weg van China naar mondiale techheerschappij zit vol met obstakels

De Chinese president Xi Jinping schreef donderdag geschiedenis. Of beter nog: hij schreef zichzelf de geschiedenis in.

Tijdens de jaarlijkse ontmoeting van het Centrale Comité van de Chinese Communistische Partij werd een resolutie aangenomen die Xi tot dezelfde positie verheft als voorgangers Mao Zedong en Deng Xiaoping.

Mao was in 1949 de grondlegger van de huidige Volksrepubliek China en Deng Xiaoping legde in de jaren 1980 en 1990 de basis voor de modernisering van China met de gedeeltelijke omarming van een kapitalistisch model.

Het staat nu vrijwel vast dat Xi volgend jaar tijdens het 19e Nationale Congres van de Communistische Partij een derde vijfjarig ambtstermijn krijgt als president.

De resolutie, pas de derde van zijn soort in de 72-jarige geschiedenis van de Volksrepubliek China, geeft Xi politieke ruimte om binnenlandse hervormingen te blijven doorvoeren, zoals het beteugelen van Chinese techgiganten.

Ook is de kans groot dat China zich assertief blijft opstellen naar de buitenwereld, onder meer in de kwestie rond de positie van Taiwan.

Xi Jinping onbetwiste leider van China

Volgens The New York Times is de symbolische status die Xi krijgt naast Mao en Deng, een signaal dat Xi beschouwd moet worden als de enige leider die supermacht China kan sturen door de huidige roerige economische en geopolitieke tijden.

Het land worstelt met de coronacrisis, een uitdijende economische crisis van omvallende vastgoedbedrijven en banken, het laagste geboortecijfer in decennia en oplopende spanningen met buurlanden en de Verenigde Staten.

Staatsbureau Xinhua meldt dat de vierhonderd deelnemers aan de vergadering van het Centrale Comité een oproep hebben gedaan aan het land, de partij, het leger en mensen van alle etnische groepen om zich te verenigen rondom Xi.

In 2018 schrapte China de regel dat presidenten maar twee vijfjarige termijnen mogen dienen. In potentie kan Xi hiermee tot aan zijn dood leider van het land blijven. De vergadering van de Communistische Partij van deze week werd gezien als een lakmoesproef voor die verandering.

Door de consolidatie van zijn machtspositie kan Xi zich gesterkt voelen om met zelfvertrouwen en assertiviteit geopolitieke uitdagingen aan te gaan zoals de beoogde hereniging met Taiwan, dat China nog altijd als een afvallige provincie beschouwt.

LEES OOK: 3 redenen waarom de groei van China dramatisch kan vertragen, net als Japan in de jaren ’90 overkwam